Техническият паспорт е задължителен,направете го полезен! Обадете ни се: + 359 878 828 007

 

Имотът е ситуиран в полите на Стара планина. Инвеститор е патриархално семейство на средна възраст с две дъщери, едната от която, със свое семейство. Те имат желание да си построят вила, в която да прекарват известно време заедно в тиха и спокойна атмосфера. Що се отнася до визията на сградата обаче се стига до сблъсък на две концепции. От една страна, родителите искат практична къща в традиционен стил, от друга - младата част от семейството настоява за „разчупена” къща с повече овални форми. Наред с това финансовият фактор също предизвиква колебания. Семейството има бюджет за сграда около 130 кв. м., но идеята им е в къщата да са поместени дневна с кухненски бокс, две бани и четири спални, което практически е невъзможно да бъде подредено в 130 кв. м. Това, в което се обединява цялата фамилия е идеята за скатен покрив.

Във връзка с желанията на инвеститора проектантът разработва два варианта. Първият вариант, наречен условно „Вариант родители” е съобразен с представата на по-възрастната част от семейството и в нея е разработена идеята за четирите спални. Вторият вариант, наречен условно „Вариант младост”, визуализира желанията на младите, включвайки настояването къщата да се простира на около 130 кв. м. (една спалня по – малко).

Съществена трудност в проектирането произлиза от наличната полувкопана монолитна постройка, която в бъдеще ще се използва за зимник. Тя не позволява изграждането на конзоли (преди всичко от икономическа гледна точка), значително ограничава възможността за подредба на конструктивните носещи елементи и сериозно затруднява композицията като цяло и в частност на прозорците на северната фасада, поради съществуващите вече такива. Между жилищната част и зимника не е предвидена топла връзка. Фактът, че хубавата гледка е на север също е проблем, тъй като евентуалните просторни балкони и тераси, проектирани от северната страна биха били уязвими от дъжд и сняг.

ВАРИАНТ РОДИТЕЛИ:

Входът е ориентиран в посока юг, на сутеренното ниво. Пред входа е оставена обширна площадка, покрита с пергула, която лятото може да се използва за семейни събирания. Там са разплоложени още дневна с кухненски бокс и спалня, съответно с югоизточно и югозападно изложение (по изрично настояване на инвеститора). Презумцията е, че къщата е вилна и ще се използва за почивка, затова клиентът няма желание да ‘се среща’ с ранните източни слънчеви лъчи. На север са разположени стълбището и банята. Заради гореспоменатата хубава северна гледка са проектирани два балкона, покрити от горния етаж. На горния етаж са разположени три спални, едната от които детска, всички с южна фасада. За родителските спални са предвидени тераса и балкон. Стаите са с минимална площ, без да се нарушава комфорта, с оглед на това, че къщата е вилна и няма да има нужда от големи гардероби. Площта при този вариант е приблизително 150 кв.м.

ВАРИАНТ МЛАДОСТ:

Входът е ориентиран на юг на сутеренното ниво. Южната фасада изцяло е с овална форма. Такава форма присъства и на терасите на северозапад. Разположението на стаите е оформено аналогично на ВАРИАНТ РОДИТЕЛИ, с единствената разлика че детската стая липсва. Площта при този вариант е приблизително 130 кв.м.

В крайна сметка до консенсус относно това кой вариант да бъде избран не се стига. Все пак е приет ‘Вариант младост’, който да бъде коригиран. Решава се северните балкони да бъдат затворени или покрити от практична гледна точка без да се губи възможността за съзерцаване на хубавата северна гледка. Така се стига до окончателното решение - къща с две лица.

ОКОНЧАТЕЛНО РЕШЕНИЕ:

То запазва структурата на ‘Вариант младост’. Но северозападната фасада на партерното ниво е затворена изцяло, като са предвидени прозорци тип ‘френски’, за да може да се съзерцава хубавата гледка. Закръгленията на север изцяло са премахнати. Североизточния балкон също. Северозападната фасада е покрита с покрив.