Техническият паспорт е задължителен,направете го полезен! Обадете ни се: + 359 878 828 007

Поредно саниране на красива стара сграда със стиропор върху автентичен красив материал стартира в Пловдив. От няколко дни офисът на ЕВН на ул. „Христо Г. Данов“ – позната като Юг-Енерго – е опакована в строително скеле. Строители подменят дограмите на огромната постройка, като са подготвили и стиропорени плоскости (EPS) за облицоване на фасадата.

По информация на Kapana.BG сградата не е декларирана като културна ценност, но тъй като се намира в историческа зона, е получила съгласуване от НИНКН за цветовото решение.

Сградата е един от малкото автентично запазени големи строителни обекти, реализирани в Пловдив през 30-те и 40-те години на миналия век, преди забраната на частната архитектурна практика през 1948 година. Автор на проекта е легендарният за града ни архитект Стойко Стойков, проектирал мнозинството сгради по Главната улица, както и днешния Военен клуб. Стойков печели архитектурен конкурс за постройка на Енергото, заедно със сина си Желязко Стойков и бившият градски архитект Никола Овчаров. Сградата се строи в периода 1947-48 година. Тя е показателна за един любопитен период в архитектурната ни история - между 9 септември 1944 и 1948 година. Тогава, въпреки тоталната централизация в цялата страна, частната архитектурна практика съществува и все още се появяват интересни сгради с уникален архитектурен стил, преди да се наложи т.нар. "сталинизъм" и стилова унификация.

Мнозинството красиви архитектурни образци в Пловдив през периода между двете световни войни са на по-малки сгради или частни къщи, както и на училища. Големите обществени сгради са изключение, като са известни примерите с дългогодишните неуспешни опити за постройка на Общински дом, театър и други големи постройки. Сред малкото успешни такива проекти са сградата на Пловдивската трудова борса (днес болница „Свети Мина“ на колелото на Централна гара), построена между 1936 и 38 година от националноизвестния архитект Георги Овчаров. Днешната болница претърпя същата тъжна съдба преди години, когато каменната ѝ облицовка бе измазана с изолация, въпреки че сградата е обявена за културна ценност. 

Много специалисти пък се изказаха, че дори от практична гледна точка такава изолация е безсмислена, върху камъка, който има отлични топлоизолационни свойства. От няколко години в Германия пък активно се проучва и коментира въпросът дали изобщо има смисъл от външната EPS изолация, тъй като след десетилетна практика там са установили, че този тип топлоизолиране не е енергийно и икономически ефективно. Дали е така или не ще се установи след допълнителни проучвания и изследване на практиката в България, но със сигурност тази дейност е естетически вредна и унищожава културното наследство.

Сред другите ценни сгради в Пловдив с впечатляващата каменна облицовка са Бинго Балкан, Съдебната палата и днешната централна сграда на МВР – Пловдив.

 

28.09.2017 г.

 

Източник: http://kapana.bg